Klice

Klice su tek iznikle sjemenke raznih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, najčešće u tami. One su lako probavljiva hrana bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama budući da su te tvari nužne kako bi isklijana biljka kasnije mogla dalje izrasti. Najčešće se jedu sirove, a okus im varira od blagih i nježnih do poprilično ljutih ili čak i lagano gorkih. Zbog toga se mogu kombinirati s raznim jelima pa, osim što su nutritivno dobre, mogu ukrasiti svaki tanjur.

2023-02-15T12:02:08+00:00

Mix – alfalfa, zelje, rotkvica

Mix klice – alfalfa, zelje, rotkvica

Alfalfa ili djetelina lucerna je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Njene klice rastu 3-4 dana i bijele su boje, a uz malo svijetla minijaturni listići počet će zelenjeti u roku nekoliko sati. Nježan i orašast okus klica alfalfe pasat će u svako jelo, te ju se može staviti u svaki sendvič, salatu ili smoothie.

Klice crvenog zelja dosta su sitne klice izrasle iz male sjemenke, ali su zato prekrasne crvenkasto ljubičaste boje koje mogu ukrasiti svaki tanjur. Napravite li ih na salatu zbog okusa i boje mislit ćete da jedete “odraslo“ crveno zelje, razlika će biti jedino u teksturi. Osim na salatu, mogu se stavljati i u razne sendviče ili na namaze.

Klice rotkvice su ljute, hrskave klice koje se okusom ne mogu razlikovati od prave rotkvice, pa ako volite veliku rotkvicu, voljet ćete i ove klice. Zbog izgleda ukras su svakog tanjura, a zbog okusa dobro nadopunjavaju okus nježnijeg povrća u salatama, tofua ili sira u sendvičima, ili raznog povrća u proljetnim roladama.

2023-02-15T11:12:38+00:00

Brokula

Ove klice izgledom podsjećaju na klice alfalfe no okus im je intenzivniji. Iako su klice brokule napravljene od sjemenki brokule, njihov okus je zeljasto ljutkast i ne podsjeća ni na odraslu brokulu. Zato će se svidjeti i osobama koje nisu ljubitelji brokule, a koji žele dobiti sve nutritivne vrijednosti iz nje. Potrebno ih je samo sirove dodati bilo kojem jelu, pogotovo sendvičima, namazima ili raznim wrapovima.

2023-02-15T12:08:14+00:00

Cikla

Cikla Intenzivna crvena boja klica cikle ističe ih od svih ostalih vrsta. Zbog toga su omiljene među kuharima koji ih vole koristiti u svojim jelima jer tom bojom podižu izgled svakog jela, a jakim okusom cikle daju dodatni užitak za nepce. Osim toga, svatko tko voli okus cikle voljet će i ove klice u mnogim salatama ili sendvičima

2023-02-15T12:03:48+00:00

Alfalfa

Alfalfa ili djetelina lucerna je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Njene klice rastu 3-4 dana i bijele su boje, a uz malo svijetla minijaturni listići počet će zelenjeti u roku nekoliko sati. Nježan i orašast okus klica alfalfe pasat će u svako jelo, te ju se može staviti u svaki sendvič, salatu ili smoothie.

2023-02-15T12:10:39+00:00

Rotkvica

Rotkvica Klice rotkvice su ljute, hrskave klice koje se okusom ne mogu razlikovati od prave rotkvice, pa ako volite veliku rotkvicu, voljet ćete i ove klice. Zbog izgleda ukras su svakog tanjura, a zbog okusa dobro nadopunjavaju okus nježnijeg povrća u salatama, tofua ili sira u sendvičima, ili raznog povrća u proljetnim roladama.

2023-02-15T12:09:21+00:00

Češnjak

Klice češnjaka jedne su od najpopularnijih klica koje će oduševiti svakog ljubitelja plodova porodice luka. Okusom su nježnije od pravog češnjaka, ali okus češnjaka se ne može ne osjetiti. Odlično će upotpuniti bilo koji namaz, salatu ili sendvič, a posebno se dobro uklapaju u sir s vrhnjem. Zelenkasto-žuta boja klica s crnom sjemenkom lijepo izgleda na svakom tanjuru.

2023-02-15T12:13:27+00:00

Mungo grah

Mungo grah Mungo grah ili zelena soja je mahunarka porijeklom iz Azije gdje se njegove klice najviše koriste. Klice rastu 2-5 dana pa ovisno o tome klica može biti kraća ili duža. Jako mlade klice koriste se za variva ili namaze, a duže se klice mogu kratko prokuhati i jesti kao salata, pržiti u woku s drugim povrćem ili se mogu sirove stavljati u proljetne rolade.

2023-02-15T12:11:25+00:00

Crveno zelje

Crveno zelje Klice crvenog zelja dosta su sitne klice izrasle iz male sjemenke, ali su zato prekrasne crvenkasto ljubičaste boje koje mogu ukrasiti svaki tanjur. Napravite li ih na salatu zbog okusa i boje mislit ćete da jedete “odraslo“ crveno zelje, razlika će biti jedino u teksturi. Osim na salatu, mogu se stavljati i u razne sendviče ili na namaze.