Sastojci:

Za 8 popečaka:
1 konzerva crvenog graha
1 paket klica slanutka (skuhanih) ili 1 konzerva slanutka
250g gljiva
1 glavica luka
3-4 češnja češnjaka
malo timijana i peršina
brašno
sol, biber i ulje

za 8 peciva:
1/2 kg brašna (može bilo kakva mješavina 0.3kg glatkog i ostalo integralno pšenično ili pirovo ili neko drugo)
0,3l mlake vode
mala žlica soli
mala žlica germe
mala žlica šećera (nije nužan ali meni se čini da se tijesto tako lijepše digne)
mala žlica ulja
sezam za posipanje

za umak smo koristili donji recept:
https://veeatcookbake.com/vegan-burger-sauce/

 

Mi smo još za sastavljanje burgera koristili zelenu salatu, paradajz, mikrozelenje kresa i klice češnjaka.

 

Upute:

Za tijesto:
Sve sastojke pomiješati i mijesiti jedno 10 minuta. Ukoliko je potrebno dodati još brašna prilikom miješenja, no to neka bude što manje. Ali ako se jako lijepi, tijesto će se lakše mijesti ako odstoji 15ak minuta. Nakon što je zamiješeno, ostaviti ga u zdijeli i poklopiti mokrom krpom da se digne. Kada se tijesto poduplalo, od njega oblikovati 8 kuglica. Posloziti ih na lim za pečenje i malo pritisnuti da bude mrvicu plosnatije.  Kada se tijesto ponovo podupla u veličini, za jedno sat ili sat i pol, namočiti svako s vodom i posipati sezamom. Peči 12-15minuta  u pečnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Čim su pečeni izvaditi iz lima na neku mrežicu da se ohlade tako im se dno ne spari.

Za popečke:
Luk narezati i posoljen prodistati na malo ulja, dodati češnjak i 30ak sekundi kasnije gljive koje su jako sitno nasjeckane. Mi smo ih sjeckali u multipraktiku. Još malo posoliti, pobiberiti i dodati timijan. Dinstati miješajući dok se voda ne pokuha. Nakon toga u sjeckalicu staviti grah i slanutak, i jako kratko ih sasjeckati. Mora ostati većih komada, ne smije sve biti pasta. Dodati prodinstane gljive, peršin i brašno i posoliti prema potrebi. E sada, brašna treba ići toliko da se burgeri drže u komadu kada se sve speće. Mi smo ih oblikovali dosta mekane i koristili smo jedno 6 velikih žlica brašna. Oblikovati 8 popečaka i peći na ulju dok ne porumene.

Burgere sastaviti tako da se pecivo prereže i malo tostira. Nakon toga se poslažu salate, umak i popečak unutra u količinama po želji.